Вітаю Вас Гість

П`ятниця, 26.04.2024, 06:47


Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту
Чорнухинська ЗОШ


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Липень » 23 » ДОСЛІДНИК СТАРОЖИТНОСТЕЙ ДНІПРОВСЬКОГО ЛІВОБЕРЕЖЖЯ
11:10
ДОСЛІДНИК СТАРОЖИТНОСТЕЙ ДНІПРОВСЬКОГО ЛІВОБЕРЕЖЖЯ

       60-річчю від дня народження нашого краянина, археолога Віктора Володимировича Приймака присвячена одноіменна книжкова виставка, яка експонується у районній центральній бібліотеці ім.. Г. С. Сковороди.

      Ювіляр – відомий в Україні археолог, активний учасник археологічних експедицій на терені України, і зокрема Чорнухинщині, де проводив розкоп ки у селах Білоусівка, Богодарівка, Богданівка, Кізлівка, Городише,   Луго- вики, урочищі “На валах”.  Працював директором та заступником історико-культурного заповідника “Більськ “, який є найвизначнішим археологічним об’єктом культурної спадщини України, одночасно займаючись і його розкоп ками, знахідки з яких були представлені на виставці” Більське городище в дослідженнях українських археологів”, що експонувалася у Полтавському краєзнавчому музеї ім. В. Кричевського.

     Оцінюючи його роль у питанні щодо проблематики вивчення літописних міст Сіверщини колеги відзначають, що: “В останні десятиліття В.В. Прий- маком було застосовано комплексний метод, що включав аналіз  давньору-ських джерел, архівних матеріалів та документів XVI-XVII ст., топоніміки, гідронімів з конкретними археологічними комплексами Середнього Псла та Ворскли”.

     На виставці експонуються книги В. Приймака Путивльське удільне кня- зівство Чернігово-Сіверщини. “Північний схід Дніпровського Лівобережжя у кінці ХУІ-ХУІІ ст.”, “Давньоруське місто Вир” у співавторстві з О. Б. Суп- руненком “Перещепинський скарб” та наукові розвідки опубліковані в чис- ленних археологічних виданнях: збірниках наукових праць, матеріалах конфе ренцій. журналах, серед яких привертають увагу такі видання : “Феномен Більського городища“,  “Старожитності Лівобережного Подніпров’я“,  “Археологічні дослідження Більського городища“. 

       Наш земляк доклав чимало праці і до виходу у світ фундаментального видання “Звід пам’яток історії та культури України: Полтавська область. Чорнухинський район “, який присвячений пам’яткам та об’єктам природи, археології, історії, архітектури, іс­торії науки і техніки, що розташовані на території Чорнухинщини.

      Віктор Володимирович Приймак підтримує тісні контакти і з бібліотекою, поповнюючи її фонди виданнями з археології.

Переглядів: 493 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: