Вітаю Вас Гість

П`ятниця, 26.04.2024, 12:49


Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Друзі сайту
Чорнухинська ЗОШ


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Червень » 6 » КНИГИ ПРО ГРИГОРІЯ СКОВОРОДУ І РІДНИЙ КРАЙ
12:38
КНИГИ ПРО ГРИГОРІЯ СКОВОРОДУ І РІДНИЙ КРАЙ

    У Чориухинській центральній районній бібліотеці ім. Г. С. Сковороди відбулася презентація книг Володимира Стадниченка «Учитель життя. Сковорода як гасло часу» та Галини Шибанової «Лука: на вітрах століть».
Завідуюча відділом обслуговування користувачів О. В. Улізько зазначила, що Григорій Сковорода протягом багатьох віків привертає увагу дослідників,  істориків, літераторів, як яскрава і загадкова особистість.
    Своє 80-річчя В. Я. Стадниченко відзначив подарунком — новою книжкою «Учитель життя. Сковорода як гасло часу». Саме ця книга у рамках програми «Українська книга» першою побачила світ у 2016 році. Вона присвячена вивченню філософської спадщини великого українського мислителя. Науковий працівник Чорнухинського літературно-меморіального музею Г. С. Сковороди Т. В. Гринь у своєму виступі наголосила, що В. Я. Стадниченка знають чорнухинці, він неодноразово бував у селищі. У другій його книзі «Учитель життя. Сковорода як гасло часу» зібрані дослідження наших сучасників. У книзі опублікована праця заслуженого працівника культури України, краєзнавця М. І. Булди «Чорнухинці в Могилянці». Автор розповів про тих чорнухинців, які у різний час навчалися у стінах знаного навчального закладу європейського рівня. На сьогодні дослідники налічують 20 прізвищ чорнухинців; які закінчили цей заклад, але пошук вихованців академії на Подолі продовжується. Так нещодавно стали відомі спудеї цього навчального закладу з роду Савицьких, який бере свій початок в с. Луговики.
Знання історії рідного краю дає людині право вважати себе повноцінним представником громадянського суспільства. Видатний український поет М. Т. Рильський писав: «Хто не знав свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той сам не годен пошани!». Тож, мабуть, кожен з нас вважає, що село чи селище, де ми народилися, — найкращий куточок на землі. Саме про такий розповідається в книзі Г. Д. Шибанової «Лука: на вітрах століть».
   В книзі Г. Д .Шибанової «Лука: на вітрах сталіть» розповідається про майже чотирьохсотлітню історію села Луки Лохвицького району. Ця книга містить відомості про географічне положення села, природно-ресурсний потенціал, історію краю від заснування до сьогодення.
    Поділилася думками про свою книгу і Г. Шибанова.
Краєзнавець М. І. Булда поділився своїми враженнями про киигу. Він зазна чив, що за останні роки кінця XX і початку XXI століття у Чорнухах з'являються нові книги, нові автори. Сьогодні ми познайомилися з киигою Г. Д. Шибаиової, яка присвячена  рідному селу. Тут описані події чотирьохсотлітньої давнини. Не оминула авторка і років Голодомору, Другої світової війни... Вона висвітлила всю історію села. У книзі майже 150 сторінок тексту, багато цікавих фактів та фотоілюстрацій. Вона легко читається.
     Голова районної ради Н.О.Кривчун подякувала Г. Д. Шибановій за книгу, в яку вона вклала серце і душу, зібравши історію Луки. Надія Олексіївна побажала Галині Дмитрівні не зупинятися на досягнутому, а ще видати не одну книгу.
  Своїми враженнями про це видання поділилися й заступник голови райдержададмістрації В.П.Бибик, завідувач сектору культури і туризму РДА   В.В.Кусков, майстриня малюнка на склі О.А. Розсохань та побажали авторці нових творчих здобутків.

 

Переглядів: 589 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: